Wat is cashback?


Cashback

Als je een fervent online shopper bent of op het punt staat een online aankoop te doen, is het handig om bekend te worden met de betekenis van cashback. Cashback programma’s wonnen in de jaren 80 aan populariteit in de Verenigde Staten en zijn sinds de opkomst van het internet ook in Nederland groot geworden. Het van oorsprong Amerikaanse concept is in de VS gebaseerd op het terugkrijgen van geld bij aankopen met een creditcard. Aangezien wij in Nederland voornamelijk met onze pinpas en iDEAL betalen, is het systeem hier iets anders ingericht. Hoe dit werkt en waar je de beste cashback kunt krijgen, deel ik met je in dit artikel.

Wat is cashback?

Cashback, wat is dat? Ik hoor het je vragen. Cashback betekent in het Engels letterlijk: “geld terug”. Op het moment dat je iets koopt, krijg je een percentage van het aankoopbedrag terug van het bedrijf. Dat betekent dat het een manier is om geld terug te krijgen van de aankopen die je doet. Zie het als een soort beloning of stimulans om jouw aankoop bij het desbetreffende bedrijf te doen.

Je kunt onderscheid maken tussen drie verschillende soorten:

 • Online cashback websites. Op deze pagina’s krijg je korting op alle producten van de aangesloten webshops. Dit is verreweg de meest gebruikte vorm in Nederland en de eenvoudigste manier voor consumenten om geld mee te besparen. In het vervolg van dit artikel zal ik je hier meer informatie over geven.
 • Cashback creditcards. Alhoewel dit concept in Nederland niet in de buurt komt van de populariteit die het in Amerika geniet, kun je ook in ons land met een cashback creditcard een leuk spaarpotje opbouwen. Met de EuroClix MasterCard ontvang je 0.25% geld terug op alle aankopen die je doet met deze kaart. Maak alvast een EuroClix account aan en ontvang € 1,95 bonus. Via de EuroClix website kun je tevens veel online cashback mogelijkheden vinden, waarmee dit een mooie combinatie kan zijn.
 • De eenmalige cashback bij een directe aankoop van de leverancier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan € 25 geld terug bij de aankoop van een koelkast,  € 50 geld terug bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement of € 200 retour bij het overstappen naar een nieuwe energiemaatschappij.

Hoe werkt online cashback? En waarom krijg je cashback?

Op het moment dat jij de plaatselijke bakker binnenloopt, weet de eigenaar niet of jij door de buurman of de slager op de hoek bent doorverwezen. Voor fysieke winkels is het daardoor moeilijk mensen te belonen voor het binnenhalen van nieuwe klanten door middel van mond-tot-mondreclame. In de online wereld ligt het anders. Het internet biedt de mogelijkheid exact te traceren via welke website een (nieuwe) klant bij de webshop is gekomen. Doet de klant een aankoop, dan betaalt de webshop een commissie aan de cashback website die deze persoon heeft doorgestuurd. Vervolgens deelt de cashback website deze met jou, waardoor een win-win situatie ontstaat en jullie beiden profiteren van de aankoop.

Wanneer ontvang je het geld uitbetaald?

Cashback onderscheidt zich van korting doordat het niet direct van het aankoopbedrag wordt afgetrokken, maar later op je bankrekening of het saldo van een cashback website wordt bijgeschreven. Over het algemeen duurt dit proces enkele dagen, omdat zowel de webshop als de cashback website controleert of aan de voorwaarden is voldaan.

Wat zijn de beste cashback websites?

Op dit moment bestaat er geen website die met alle grote bedrijven samenwerkt. Het is daarom verstandig je alvast voor een aantal in te schrijven. Persoonlijk maak ik gebruik van de volgende drie beste cashback websites:

 1. EuroClix
  EuroClix is met ruim 2400 aangesloten bedrijven mijn go-to favoriet. Wil je een product kopen bij Bol.com of heb je zin in Thuisbezorgd? Dan ben je bij deze website aan het juiste adres. De kortingen lopen op tot wel 15%. Verder kun je via EuroClix geld verdienen door het invullen van vragenlijsten voor marktonderzoeken en door gebruik te maken van de EuroClix creditcard. Meld je direct aan en ontvang een welkomstbonus van € 1,95.
 2. Ipay
  Ook bij Ipay ontvang je geld terug bij een groot aantal webwinkels. Verder kun je hier geld verdienen door het lezen van reclamemails en het beantwoorden van vragenlijsten. Een groot voordeel van deze website, is dat zij bekend staan snel uit te betalen. Meld je direct aan en ontvang een welkomstbonus van € 1,25.
 3. Cashback.nl
  Tot slot raad ik je aan alvast aan te melden bij Cashback.nl. Ook zij zijn een bekende partij binnen de cashback wereld en zijn een mooie toevoeging aan de vorige twee websites. Met een grote keuze aan webshops is de kans groot dat je hier zult slagen. Het voordeel van deze website is dat je al vanaf € 1 kunt laten uitbetalen.

Tips over het gebruik van online geld terug websites

Heb je via een van de bovenstaande websites een mooie cashback gevonden op een aankoop die je graag wilt gaan doen? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Zorg er ten eerste voor dat je een eventuele Adblocker uitschakelt, zodat de websites het gehele aankoopproces goed kunnen traceren. Daarnaast is het belangrijk om alle cookies op beide pagina’s te accepteren. Tot slot adviseer ik je het aankoopproces, nadat je bent doorgeklikt via de cashback website, direct te voltooien zonder andere websites te bezoeken.

Let je op bovenstaande punten, dan voorkomt dit de kans dat je naast de beloning grijpt. Er zouden dan in principe geen problemen moeten optreden en ontvang je het geld binnen enkele dagen. Het is ook verstandig om de voorwaarden van de cashback even door te lezen, voordat je tot de aankoop overgaat. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan.

Recent Content